DOI: https://doi.org/10.22141/2224-1507.3.15.2014.79940

Role of Fortified Foods in Correction of Vitamin D-Deficiencies (Literature Review and the Results of the First Studies)

V.V. Povoroznyuk, N.I. Balatska, V.F. Dotsenko, L.L. Sineok, A.V. Gavrish, A.V. Bortnichuk

Abstract


-

References


Lips P. Vitamin D deficiency and secondary hyperparathyroidism in the elderly: consequences for bone loss and fractures and therapeutic implications // Endocr. Rev. — 2001. — Vol. 22, № 4. — P. 477-501

Holick M.F. Vitamin D: a millenium perspective // J. Cell Biochem. — 2003. — Vol. 88, № 2. — P. 296-307

Holick M.F., Binkley N.C., Bischoff-Ferrari H.A. et al. Endocrine Society: Evaluation, treatment, and prevention of vitamin D deficiency: an Endocrine Society clinical practice guideline // J. Clin. Endocrinol. Metab. — 2011. — Vol. 96. — Р. 1911-1930.

Larsen E.R., Mosekilde L., Foldspang A. Vitamin D and calcium supplementation prevents osteoporotic fractures in elderly community dwelling residents: a pragmatic population-based 3-year intervention study // J. Bone. Miner. Res. — 2004. — Vol. 19, № 3. — P. 370-378.

Holick M.F. The vitamin D epidemic and its health consequences // The Journal of Nutrition. — 2005. — Vol. 135, № 11. — Р. 2739-2748.

Challa A., Ntourntoufi A., Cholevas A. et al. Breastfeeding and vitamin D status in Greece during the first 6 months of life // Eur. J. Pediatr. — 2005. — Vol. 164, № 12. — P. 724-729.

Czech-Kowalska J., Kryskiewicz E., Jaworski M. et al. Mothers and newborns vitamin D status and bone mass according to season-preliminary results // Acta Medica Portuguesa. — 2012. — Vol. 25, supplement 2, article 151.

Поворознюк В.В., Балацька Н.І., Климовицький Ф.В., Муц В.Я., Синенький О.В. Рівень 25 (ОН) вітаміну D у дорослого населення різних регіонів України // Проблеми остеології. — 2011. — Т. 14, № 4. — С. 3-8.

Балацька Н.І. Дефіцит та недостатність вітаміну D у населення України та їх вплив на структурно-функціональний стан кісткової тканини: Автореф. дис… д-ра мед. наук: 14.01.21 — травматологія та ортопедія / Н.І. Балацька. — Д., 2013. — 40 с.

Pludowski P., Holick M.F., Pilz S. et al. Vitamin D effects on musculoskeletal health, immunity, autoimmunity, cardiovascular disease, cancer, fertility, pregnancy, dementia and mortality — A review of recent evidence [електронний ресурс] // Autoimmun. Rev. — 2013. http://dx.doi.org/10.1016/j.autrev.2013.02.004.

Поворознюк В.В., Мазур І.П., Новошицький В.Є. Вітамін D та захворювання пародонта // Боль. Суставы. Позвоночник. — 2013. — № 3(11). — С. 33-37.

Pludovski P., Karczmarewicz E., Bayer M. et al. Методичні рекомендації з лікування та профілактики дефіциту вітаміну D у населення країн Центральної Європи: рекомендовані дози препаратів вітаміну D для здорової популяції та груп ризику // Боль. Суставы. Позвоночник. — 2013. — № 3(11). — С. 7-12.

Wilborn B.S., Kerth C.R., Owsley W.F. et al. Improving pork quality by feeding supranutritional concentrations of vitamin D3 // J. Anim. Sci. — 2004. — Vol. 82. — P. 218-224.

Jakobsen J., Maribo H., Bysted A. et al. 25-hydroxyvitamin D3 affects vitamin D status similar to vitamin D3 in pigs — but the meat produced has a lower content of vitamin D // Br. J. ­Nutr. — 2007. — Vol. 98. — P. 908-913.

Graff I.E., Høle S., Totland G.K., Lie Ø. Three different le­vels of dietary vitamin D3 fed to first-feeding fry of Atlantic salmon (Salmo salar L.): Effect on growth, mortality, calcium content and bone formation // Aquac. Nutr. — 2002. — Vol. 8. — P. 103-11.

Ko J.A., Lee B.H., Lee J.S., Park H.J. Effect of UV-B exposure on the concentration of vitamin D2 in slice shiitake mushroom (Lentinus edodes) and white button mushroom (Agaricus bisporus) // J. Agric. Food Chem. — 2008. — Vol. 56. — P. 3671-3674.

Koyyalamudi S.R., Jeong S.C., Song C.H. Vitamin D2 formation and bioavailability from Agaricus bisporus button mushrooms treated with ultraviolet irradiation // J. Agric. Food Chem. — 2009. — Vol. 57. — P. 3351-3355.

Roberts J.S., Teichert A., McHugh T.H. Vitamin D2 formation from post-harvest UV-B treatment of mushrooms (Agaricus bisporus) and retention during storage // J. Agric. Food Chem. — 2008. — Vol. 56. — P. 4541-4544.

Chee W.S., Suriah A.R., Chan S.P. et al. The effect of milk supplementation on bone mineral density in postmenopausal Chinese women in Malaysia // Osteoporos. Int. — 2003. — Vol. 14. — P. 828-834.

Daly R.M., Brown M., Bass S. et al. Calcium- and vitamin D3-fortified milk reduces bone loss at clinically relevant skeletal sites in older men: A 2-year randomized controlled trial // J. Bone Miner. Res. — 2006. — Vol. 21. — P. 397-405.

Nikooyeh B., Neyestani T.R., Farvid M. et al. Daily consumption of vitamin D- or vitamin D + calcium-fortified yogurt drink improved glycemic control in patients with type 2 diabetes: A randomized clinical trial // Am. J. Clin. Nutr. — 2011. — Vol. 93. — P. 764-771.

Johnson J.L., Mistry V.V., Vukovich M.D. et al. Bioavailability of vitamin D from fortified process cheese and effects on vitamin D status in the elderly // J. Dairy Sci. — 2005. — Vol. 88. — P. 2295-2301.

Wagner D., Sidhom G., Whiting S.J. et al. The bioavailabi­lity of vitamin D from fortified cheeses and supplements is equivalent in adults // J. Nutr. — 2008. — Vol. 138. — P. 1365-1371.

Biancuzzo R.M., Young A., Bibuld D. et al. Fortification of orange juice with vitamin D2 or vitamin D3 is as effective as an oral supplement in maintaining vitamin D status in adults // Am. J. Clin.Nutr. — 2010. — Vol. 91. — P. 1621-1626.

Tangpricha V., Koutkia P., Rieke S.M. et al. Fortification of orange juice with vitamin D: a novel approach for enhancing vitamin D nutritional health // Am. J. Clin. Nutr. — 2003. — Vol. 77(6). — P. 1478-1483.

Outila T.A., Mattila P.H., Piironen V.I., Lamberg-Allardt C.J. Bioavailability of vitamin D from wild edible mushrooms (Cantharellus tubaeformis) as measured with a human bioassay // Am. J. Clin. Nutr. — 1999. — Vol. 69. — P. 95-98.

Mocanu V., Stitt P.A., Costan A.R. et al. Long-term effects of giving nursing home residents bread fortified with 125 μg [5000 IU] vitamin D3 per daily serving // Am. J. Clin. Nutr. — 2009. — Vol. 89, № 4. — P. 1132-1137.

Natri A.M., Salo P., Vikstedt T. et al. Bread fortified with cholecalciferol increases the serum 25-hydroxyvitamin D concentration in women as effectively as a cholecalciferol supplement // J. Nutr. — 2006. — Vol. 136. — P. 123-127.

O’Donnell S., Cranney A., Horsley T. et al. Efficacy of food fortification on serum 25-hydroxyvitamin D concentrations: systematic review // Am. J. Clin. Nutr. — 2008. — Vol. 88. — P. 1528-1534.

Black L.J., Seamans K.M., Cashman K.D., Kiely М. An updated systematic review and meta-analysis of the efficacy of vitamin D food fortification // J. Nutr. — 2012. — Vol. 142(6). — P. 1102-1108.






Copyright (c) 2019 V.V. Povoroznyuk, N.I. Balatska, V.F. Dotsenko, L.L. Sineok, A.V. Gavrish, A.V. Bortnichuk

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

 

© Publishing House Zaslavsky, 1997-2019

 

   Seo анализ сайта